A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA – DOROGON

A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA – DOROGON

2018 óta ünnepeljük hazánkban hivatalosan a Magyar Széppróza Napját, február 18-án, Jókai Mór szü-letésnapja apropóján.

A klasszikus író – alkotásai minősége és mennyisége okán – méltán kiindulópontja egy ilyen jeles eseménynek, de tudni kell azt is, hogy ő volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk is, aki írásaiból és szerkesztésből élt.
Helyi és közös kezdeményezésre jött össze a környék öt írója: Cs. Szabó Sándor (Csolnok), Cselenyák Imre és Kele Fodor Ákos (Dorog), valamint Schmöltz Margit és Soós Tibor (Esztergom), akiket Szabó-Berghauer Zoltán faggatott a városi könyvtárban. Az egymást is motiváló beszélgetésben szó esett az írók „varázsdobozáról”: múzsáról, munkamódszerekről, témákról, motívumokról, a rutinról, a forrás-elemzésről, a műfaji határokról, a civil tevékenységekről, az elvárásokról, a trendekről, az egyéni meg-valósulásról, valamint a magyar széppróza helyzetéről és jövőjéről.
A többek között Hemingwayt, Umberto Ecot és Hrabalt is megidéző, humorral és szellemes reakciókkal fűszerezett eszmecserét nehéz volt abbahagyni, mert a hálás és minden percet élvező közönség semmi jelét nem adta annak, hogy érdektelenné vált volna. Inkább jóleső fáradtsággal és kellemes megnyugvással volt megállapítható: érdemes lehet a Magyar Széppróza Napját újra megtartani.

Vissza