130 éves bányász zenekarunk

130 éves bányász zenekarunk

A 130 évvel ezelőtt alapított Dorogi Bányász Zenekar jubileumi estjét tartották a művelődési házban november 16-án.

Jelenleg a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesületen belül működő bányász zenekar fennállása óta fontos szerepet vállal Dorog város közösségi életében. A város rendezvényeinek rendszeres fellépője zenekar. Működési területük nagyon széles skálán mozog. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy hű kísérőjük Dorog város mindennapi életének. Nívós repertoárjukkal elmaradhatatlan színfoltjai a rangos fesztiváloknak és társadalmi ünnepeknek. Felvonulások, hangulatos térzenék, templomi közreműködések, családi ünnepek is jelzik azt a széles területet, amelyet a zenekar képes magas színvonalon ellátni.
Ünnepi estünkön vendégzenészeket is köszönthettünk a fellépők sorában.
Az Oroszlányi bányász Koncert Fúvós Fesztivál Zenekar ünnepi hangversenyével kezdődött a rendezvény. Az oroszlányi zenekar a megyei identitás pályázatnak köszönhetően, a Megyénk körül, megyünk körül című programsorozat keretein belül látogatott el Dorogra. A közös ünnep kiváló alkalom volt a két, bányász hagyományokkal, bányász zenei hagyományokkal rendelkező település kapcsolatának erősítésére.
Köszöntő beszédében Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és Oroszlány polgármestere, Lazók Zoltán is üdvözölte a kezdeményezést. A páros találkozó lehetőséget teremtett a személyes találkozásra, városunk és zenei hagyományaink bemutatására.
Az oroszlányi zenekar a Jó szerencsét indulót!, Lehár Ferenc: Víg Özvegy című művét, Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn és Balázs Attila: Mesezene egyvelegét adta elő, hatalmas sikerrel. Az együttes Záray Viktor vezényelte.
Dr. Tittmann János polgármestert köszöntőjében kiemelte: Dorog elképzelhetetlen zene nélkül. Városunk elképzelhetetlen a bányászzenekar nélkül.
Különleges megtiszteltetésben részesült a Dorogi Bányász Zenekar. A Bányász Szakszervezeti Szövetség elnökségének felterjesztése alapján a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Művészeti Nívódíjban részesítette a jubiláló zenekart. A díjat Gaál Gábor, a BDSZ képviselője adta át Bohner Antalnak, az egyesület elnökének.
A 130 éves jubileumra Dankó József író, szerkesztő és Molnár Villő elkészítette a 130 éves Dorogi Bányász Zenekar című könyvet, amelyet Dankó József mutatott be.
A köszöntők és a könyvbemutatót követően került sor a Dorogi Bányász Zenekar koncertjére. Az Egy témára írt oboa-variációk című alkotás - Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerző tollából - hangzott el elsőként, amelyben szólót játszott a világhírű Lencsés Lajos oboaművész, Vezényelt Hoós Sándor.

Ezt követően A szépség és a szörnyeteg című film betétdalaiból összeállított zeneművet adták elő, majd Guiseppe Tornatore filmjének, a Cinema Paradisonak, Ennio Morricone által írt filmzenéjét mutatták be óriási sikerrel.
A zárószám előtt egy újabb legendás olasz filmrendező, és újabb legendás olasz zeneszerző kerül szóba: Frederico Fellini 8 és fél című filmjéhez írt témáról van szó, amelyet Nino Rota neve jelzett.
Büszkék lehetünk arra, hogy Dorogon rengeteg példát láthatunk különböző művészeti csoportok közös tevékenységére. Ezt a hagyományt ezúttal a 130 éves zenekar is öregbítette, hiszen a Kovácsné Fódi Krisztina által vezetett Cantate Kórussal közös produkciót adtak el: az operarészleteket felvonultató Viva Belcanto!-t.

Vissza